Σαν Μιχάλη

Το Σαν Μιχάλη είναι σκληρό, αγελαδινό τυρί, που τυροκομείται επί πέντε δεκαετίες, αποκλειστικά στο νησί της Σύρου και φέρει σήμανση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης -Π.Ο.Π., από το 1994. Το γάλα προέρχεται από αγελάδες που εκτρέφονται στα ορεινά βοσκοτόπια της Σύρου, η δε ονομασία του τυριού προέρχεται από την τοποθεσία Αη Μιχάλης, στα βόρεια του νησιού. Το τυρί Σαν Μιχάλη παράγεται από 100% αγελαδινό γάλα. Μετά την παστερίωση και την πήξη, το τυρόπηγμα διαδοχικά αναθερμαίνεται, αλατίζεται, συμπιέζεται και κατόπιν ωριμάζει για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Το τυρί που διατίθεται ωριμάζει για τουλάχιστον δώδεκα μήνες και παράγεται σε κεφάλια και μισοκέφαλα.

Το Σαν Μιχάλη έχει διακριτικό αλλά σύνθετο άρωμα -λόγω ζύμωσης, υπόλευκο κίτρινο χρώμα και συμπαγή μάζα με διάσπαρτες ακανόνιστες οπές. Η υφή του είναι πυκνή και ανάλογα με την ηλικία, τρίβεται κατά την κοπή, όπως η παρμεζάνα. Έχει υποκίτρινη, σκληρή επιδερμίδα και επιπλέον, στρώμα παραφίνης. Έχει έντονη, κάπως αλμυρή και πικάντικη γεύση, που μεταβάλλεται ανάλογα με τη διάρκεια της ωρίμανσης και έντονη επίγευση, που διαρκεί, όπως τα περισσότερα τυριά παλαίωσης.

Το τυρί Σαν Μιχάλη είναι ιδανικό για επιτραπέζια χρήση με φρέσκο ψωμί, αρτοσκευάσματα, φρούτα, καρπούς και μαρμελάδες. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική όταν το πιάτο ζητά ένα σκληρό τυρί με έντονη γεύση, όπως τα ζυμαρικά φούρνου και οι πίτες αλλά και ψητό σε σαγανάκι. Συνοδεύει ιδανικά, παλαιωμένα κρασιά θηραϊκής γης, έντονης γεύσης κόκκινα, αλλά και γλυκά κρασιά.