Λαζαρέτο Ιθάκης

Λαζαρέτο Ιθάκης ίσως το καλύτερο Ελληνικό τυρί. Φτιάχνεται από πρόβειο γάλα και μόνο από τα πρόβατα του νησιού.
Ωριμάζει σε σπηλιά για δύο χρόνια. Σκληρό, πικάντικο, συνοδεύει δυνατά κρασιά και τσιπούρα. Εξαντλείται γρήγορα.

Χειροποίητο κίτρινο τυρί παραδοσιακής τυροκομίας, φτιαγμένο με την τεχνική της παρμεζάνας, με αιγοπρόβειο, θιακό γάλα, αντί αγελαδινού. Προέρχεται από τα Επτάνησα -παρασκευάζεται στη Λεύκη Ιθάκης και παράγεται από ντόπιο παστεριωμένο γάλα, σε αναλογία 90% πρόβειο – 10% γίδινο. Κατά την τυροκόμηση προστίθενται πυτιά, αλάτι και προσεκτικά επιλεγμένα αρωματικά βότανα, από το νησί.

Το «Λαζαρέτο φόρτε» ξεχωρίζει για τη μεστή του γεύση, που ξεδιπλώνεται σε τρία επίπεδα: είναι γλυκιά στην αρχή, βουτυράτη και υπόξινη στη συνέχεια, ενώ έχει πικάντικη επίγευση. Η ασύγκριτη γεύση αυτής της γραβιέρας οφείλεται στην ιδιαίτερα μακροχρόνια διαδικασία ωρίμανσης, που διαρκεί 24 μήνες.