Κυανό κατσικίσιο μπλε τυρί

Το Κυανό τυρί δημιουργήθηκε ύστερα από συστηματική έρευνα σχεδόν 4 ετών, από το τυροκομείο «Αρβανίτης» σε συνεργασία με Γάλλους τυροκόμους. Η πρωτοτυπία του «Κυανού» σε σχέση με τα γνωστά ευρωπαϊκά τυριά ωρίμανσης με μύκητα roquefort, βρίσκεται στην προέλευση του γάλακτος. Ενώ το γαλλικό Roquefort παράγεται από πρόβειο γάλα και η ιταλική Gorgonzola από αγελαδινό, το Κυανό τυρί παράγεται από γάλα κατσικίσιο.

Το Κυανό είναι σχετικά μαλακό τυρί χωρίς επιδερμίδα, με υφή λίγο σκληρότερη από άλλα μπλε τυριά και μπορεί να κοπεί εύκολα μερίδα. Η γεύση του Κυανού χαρακτηρίζεται απαλή και ώριμη, με την πικάντικη αλλά διακριτική παρουσία του μύκητα, που δεν υπερκαλύπτει τα χαρακτηριστικά του γίδινου γάλακτος.

Το Κυανό τυρί παράγεται από γάλα κατσικιών που διαβιούν κυρίως στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης, σε κλίμα ιδανικό για την εκτροφή τους. Το φρέσκο γάλα από τις τοπικές φάρμες συλλέγεται, ελέγχεται συστηματικά και παστεριώνεται από το Τυροκομείο Αρβανίτη. Το τυροκομείο εφαρμόζει πιστοποιημένο σύστημα ποιότητας, με τακτικούς ελέγχους και αναλύσεις σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Μετά την τυροκόμιση ακολουθεί η ωρίμανση του τυριού, που γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο υπόγειο του τυροκομείου, για τουλάχιστον 3 μήνες, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάπτυξης των μυκήτων του μπλε τυριού.

Το Κυανό τυρί συνοδεύει απολαυστικά τους ερυθρούς οίνους με χαρακτήρα, αλλά και ένα πιο διακριτικό ροζέ κρασί. Μπορεί να συνδυαστεί με αποστάγματα και απεριτίφ, όπως και καρπούς, επιδόρπια, φρούτα και προϊόντα σίτου. Ταιριάζει επίσης με ζυμαρικά και πράσινες σαλάτες. Η πρωτοτυπία της γεύσης του Κυανού, μπορεί να αναδείξει τις γευστικές σας δημιουργίες.